środa, 22 stycznia 2014

Potrawka z indyka z kasztanami i owocami, przepis.

Dotychczas jadalne kasztany kojarzyły mi się z hasłem - szyfrem "Najlepsze kasztany są na placu Pigalle", z filmu "Stawka większa niż życie" i dawną, z czasów kiedy marony były jeszcze rarytasem, wykonaną przez rodziców, próbą ich podania. Upieczone owoce miały być serwowane jako słynna francuska przekąska uliczna. Nie pamiętam czy zbyt długo się piekły, czy po prostu były zepsute, a każdym razie ta pierwsza próba nie powiodła się. Przez bardzo długi czas podchodziłam do tego tematu jak pies do jeża. W końcu się przemogłam i, po przewertowaniu parunastu starych książek (w czasach naszych prababć, jadalne kasztany nie były rzadkością) i jednej gazety, postanowiłam przyrządzić danie z ich dodatkiem.



Idealnie się złożyło, gdyż właśnie jesienią i zimą kasztany są najlepsze (drzewa owocują w październiku i listopadzie). W pozostałych porach roku spotkamy je w wersji suszonej lub w puszkach - przetarte na puree. Marony są wysokokaloryczne, a także bogate w proteiny, witaminy, mają sporo potasu, fosforu, magnezu i żelaza. I, co najważniejsze, są smaczne i nietrudno je przygotować. Poniżej przepis na potrawkę z indyka/ kurczaka z suszonymi owocami i pieczonymi kasztanami.

Składniki:

60 dag mięsa z piersi indyka/ kurczaka
8 - 10 suszonych moreli
10 - 12 suszonych śliwek
1 jabłko (najlepiej by było twarde i kwaśne)
20 szt. surowych jadalnych kasztanów (nazywanych także maronami)
1 szklanka wywaru z grzybów
1 - 2 szklanki białego wytrawnego wina
masło
oliwa z oliwek
kakao
pieprz
słodka papryka
sól
ryż

1. Wymyte i pozbawione tłuszczu mięso kroimy w paski (ok. 1 - 1 1/2 cm szerokości), pieprzymy i posypujemy łyżeczką kakao. Całość mieszamy tak by pieprz i kakao oblepiły mięso.

2. Morele i śliwki zalewamy szklanką ciepłej, przegotowanej wody.

3. Kasztany nacinamy wzdłuż jaśniejszej części skorupki, kładziemy na ruszt (kratkę do pieczenia) i wstawiamy na 20 minut do ciepłego (ok. 50 stopni Celsjusza) piekarnika (temperaturę nastawiamy na 110 stopni Celsjusza).

4. Gdy kasztany się pieką mamy czas na usmażenie mięsa. Na patelni rozgrzewamy dwie duże łyżki masła i trzy łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso (najlepiej zrobić to w 2 - 3 ratach), aż będzie białe. Usmażone mięso wkładamy do rondla.

5. Kiedy minie czas pieczenia kasztanów, wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 4 - 5 kasztanów do obrania (gorące kasztany łatwiej się obiera). Owoce obieramy (scyzorykiem lub nożykiem) z twardej brązowej skórki, a także z brązowo-żółtej skórki, która znajduje się na samym miąższu (czasami odchodzi wraz z zewnętrzną powłoką, czasami trzeba ją zdejmować). Obrane kasztany odkładamy.
Uwaga na palce!


6. Zanurzone w ciepłej wodzie morele i śliwki wyjmujemy, a wodą zalewamy mięso. Dolewamy wywar z grzybów i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.

7. Po tym czasie dodajemy do mięsa morele, śliwki, kasztany i obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Dusimy kolejne 10 minut.

8. 1 szklankę ryżu płuczemy pod bieżącą wodą, aż będzie czysta. Wrzucamy ryż do garnka, dodajemy szczyptę soli i zalewamy 2,5 szklanki wrzątku. Gotujemy (pod przykryciem) na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 17 - 20 minut - ryż jest wtedy jędrny, ale nie twardy).

9. Do mięsa z owocami dolewamy białe wino i gotujemy powoli (bez pokrywki) aż 3/4 wina i bulionu wyparuje. Doprawiamy słodką papryką i pieprzem, solą.


Ugotowany ryż podajemy z potrawką z mięsa i owoców.


P.S.
Idealny smak osiąga dzień po przyrządzeniu.

3 komentarze:

  1. A gdzie kupię jadalne kasztany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam nominowałam Twój blog w Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszam http://ruskieraz.blogspot.com/2014/03/o-jacie-jakie-curry-z-buraka-i-liebster.html

    OdpowiedzUsuń