piątek, 17 stycznia 2014

Ciasto mleczne (castel de tres leches), przepis.

Kiedy przygotowywałam menu na wieczór "Que Viva Mexico!" i trafiłam na ten przepis, pomyślałam, że to ciasto musi być bardzo słodkie. Wahałam się czy je upiec, jednak wspomnienie uwielbianego w dzieciństwie słodzonego mleka z tubki przeważyło. W dodatku, po spróbowaniu przygotowanego już ostrego chili con carne oraz pikantnej fajitas, doszłam do wniosku, że po ostrych meksykańskich daniach, mleczna słodycz będzie idealna. 
I była, dlatego polecam ten przepis. Nie tylko na wieczory meksykańskie ;-)



Składniki:
125 g masła
1 szklanka mleka 3/2 % (250 ml)
4 jajka
1 szklanka cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu (lub 1 łyżeczka – jeśli lubisz kardamon)

Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Muszka mleka skondensowanego słodzonego
Opakowanie (500 ml) śmietany kremówki 30 – 36%


1. Mleko i masło umieszczasz w garnku, podgrzewasz tak długo (na wolnym ogniu), aż masło się rozpuści.

2. Całe jajka wbijasz do wysokiego naczynia i ubijasz, aż do momentu kiedy dobrze się wymieszają i będą lekko pieniste. Wtedy dodajesz do nich cukier wraz z cukrem waniliowym/ ekstraktem. Ubijasz mikserem na wysokich obrotach ok. 7 – 19 minut (aż masa będzie puszysta i kremowa)

3. Do ostudzonej płynnej mieszanki mleka i masła powoli wsypujesz 1/3 mąki. Cały czas miksujesz masę, kiedy jest już wymieszana powoli wlewasz masę z jajek i cukru. Nadal miksujesz – gdy już jest gładka – powoli wsypujesz proszek do pieczenia, kardamon, szczyptę soli i pozostałą część mąki (w sumie miksowanie trwa ok. 3 minut).


4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej by forma była kwadratowa np. 25 x 25 cm, w większej formie ciasto będzie zbyt płaskie) wlewasz ciasto. Wstawiasz do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i pieczesz ok. 50 – 60 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien być suchy).


Odstawiasz ciasto do wystudzenia i w tym czasie przygotowujesz mleczną mieszankę.
300 ml skondensowanego słodzonego mleka
370 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
3/4 szklanki (185 ml) śmietany kremówki 30%

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać (słodzone mleko skondensowane dość długo łączy się z pozostałymi płynami).

Wystudzone ciasto wyjmujesz z blachy i zdejmujesz papier. Potem wykładasz blachę arkuszami folii aluminiowej, tak by wystawała ponad jej brzegi (zapas musi wystarczyć do zasłonięcia ciasta). Ciasto umieszczasz na blasze i nakłuwasz patyczkiem. Następnie powoli polewasz mleczną mieszanką (trwa to dość długo, gdyż ciasto powoli wchłania słodką polewę).

Kiedy już nasączysz ciasto całą (lub prawie cała) mieszanka mleczną, wstawiasz je do lodówki – najlepiej na 4 –5 godzin.

PRZED PODANIEM
Pozostałą ilość śmietany kremówki ubijasz (można dodać opakowanie cukru pudru, ale i bez tego dodatku śmietana się ubije, a ciasto będzie słodkie) i smarujesz nią wierzch zimnego ciasta.

Można posypać kokosem lub prażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz