wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasteczka kruche, maślane, przepis.

Widoczne na zdjęciu przyrumienione gwiazdki, to bardzo proste ciasteczka maślane. Jeśli masz chęć na małe, słodkie co nieco, to ten wypiek będzie strzałem w dziesiątkę. Jeżeli jesteś w sytuacji awaryjnej, np. niespodziewany gość poinformował Cię, że będzie za pół godziny, to ten przepis jest idealny. Wystarczy ok. 20 - 30 minut by je przygotować. 



Skorzystałam z przepisu na sables (od francuskiego sable = piasek), o których pisałam w ubiegłym roku.
W pierwotnej wersji ciastka mają okrągły kształt nadawany przez foremkę o karbowanych brzegach i są smarowane żółtkiem wymieszanym z mlekiem, dla dodania im połysku. Bardzo często dodaje się do nich marmoladę.
Przygotowałam je bez nadzienia, smarowania żółtkiem i w innym kształcie. Nadal są równie smaczne! 

Do przygotowania potrzebujemy mąkę, masło, jajka i cukier.

250 g mąki tortowej,
200 g masła,
100 g cukru pudru (ułatwia uzyskanie piaskowej konsystencji),
2 żółtka,
szczypta soli,


Przygotowanie:

1. Wysypaną na stolnicę mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli.

2. Dodajemy masło i siekamy je na jak najmniejsze kawałki równocześnie mieszając z produktami sypkimi.

3. Robimy wgłębienie do którego dodajemy 2 żółtka, wyrabiamy (najpierw wszystko siekam i mieszam nożem, a kiedy żółtka są już wymieszane z mąką, ugniatam ciasto ręcznie).

4. Kiedy ciasto jest gładkie, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. 

5. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, wycinamy ciastka i pieczemy ok. 6 - 10 minut, zależnie od ich grubości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz