piątek, 20 grudnia 2013

Rogaliki z makiem, przepis.

Dość często (zwłaszcza w dni wolne od pracy) zdarza mi się wstawać wcześnie rano. Idę wtedy do kuchni i wymyślam co zrobić (czy coś upiec, ugotować czy zepsuć). Dziś obudziłam się z przekonaniem, że upiekę coś świątecznego, co będzie odpowiednie na różne przedświąteczne spotkania. Wybór padł na makowiec, ale w bardziej poręcznej wersji.


Zmodyfikowałam nieco przepis i w ciągu ok. 2 godzin zrobiłam 30 rogalików.

CIASTO:
1/2 kg mąki tortowej
4 g drożdży
100 g cukru
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
200 g masła
1 jajko
3 żółtka
starta na drobnych oczkach skórka z 1 cytryny
pół laski wanilii/ cukier waniliowy
szczypta soli

MASA MAKOWA:
400 g maku
1 litr mleka
100 g masła
0,5 szklanki miodu
200 g cukru pudru
3 jajka
50 ml rumu lub spirytusu
1 szklanka bakalii (rodzynki, drobno posiekane orzechy włoskie, migdały (najpierw zalane wrzątkiem na 3 min., a następnie obrane ze skórek), skórkę pomarańczową)


I. Przygotowanie ciasta.
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę.

2. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną.

3. Do mąki dodajemy masło, wanilię, resztę cukru - siekamy, a gdy mamy już wszystko posiekane, dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka.

4. Zagniatamy ciasto, dzielimy na cztery części i wałkujemy na prostokąty. Każdy z kawałków kroimy na trójkąty równoramienne.



II. Przygotowanie masy makowej.  
1. Mak wsypujemy do garnka z gorącym mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut (konieczne jest mieszanie maku by się nie przypalił).

2. Odcedzamy i dwa razy mielimy w maszynce (z drobnym sitem).

3. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy wanilię, bakalie i do gotowej masy wsypujemy zmielony mak. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

4. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem aż będą puszyste i dodajemy do przestudzonej masy makowej. Delikatnie mieszamy.
Ubijamy białka, dodajemy do masy makowej i znów delikatnie mieszamy. W ostatniej chwili wlewamy alkohol.



 
 
III. Zwijanie rogali.
Masę makową rozsmarowujemy na trójkątach z ciasta tak, by został margines ok. 5 - 8 mm.
Jeśli damy zbyt dużo nadzienia, rogaliki będą wyglądały jak zeppeliny ;-) 
Zawijamy rogale i przekładamy na papier do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (120 stopni Celsjusza) na 10 minut.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 - 30 minut.

Lukrujemy dopiero gdy całkowicie wystygną (przygotowałam lukier z soku z cytryny i cukru pudru).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz