poniedziałek, 16 grudnia 2013

Najsłynniejsze potrawy świata - cielęcina Marengo, przepis.

Wiele jest smacznych potraw, które w nazwie mają czyjeś imię lub nazwisko. Trafiają do codziennego użytku stając się synonimem dań, które tylko w pewnym stopniu odzwierciedlają oryginał (np. „stroganow” może być gulaszem przyrządzonym z wołowiny, kurczaka, a nawet grzybów, podczas gdy wierna oryginałowi potrawa musi być przyrządzona z polędwicy wołowej). Wielokrotnie zdarza się, iż znany nam receptura ma niewiele wspólnego z pierwowzorem. Tak też się stało z przepisem, który powstał po decydującej bitwie drugiej kampanii włoskiej Napoleona Bonaparte (który wtedy był dowódcą wojskowym i pierwszym konsulem Francji). Kucharz miał niewiele składników do przygotowania posiłku i jeszcze mniej czasu na jego przyrządzenie... .



Zwycięska dla wojsk Napoleona bitwa, stoczona była w dniu 14 czerwca 1800 pod austriacką wsią Marengo. Gdy wygrana Francuzów była pewna, kucharz Dunand (lub Durand) dostał polecenie przygotowania dobrej kolacji. Jaką kolacje można przygotować, gdy zapasy są bardzo skromne? Dunand wyciągnął z worków oliwę, czosnek, jajka i nieco czerstwego pieczywa. Od wieśniaków zabrał kurczaki, pomidory i raki. Po usmażeniu drobiu, pomidorów i czosnku, a następnie dodaniu usmażonych jajek, rakowego mięsa i zrobionych z czerstwego pieczywa grzanek, miał gotowe danie - potrawkę z kurczaka.


Z biegiem czasu przepis na "kurczaka Marengo" uległ paru modyfikacjom. Usunięte zostały raki i jajka, zamiast nich pojawiły się pieczarki, cebula i wino. Drób został zastąpiony przez cielęcinę i stąd zmiana nazwy na "cielęcinę Marengo".
Podobno, najbliższe oryginałowi danie możemy skosztować jeszcze we francuskiej Prowansji.


Cielęcina Marengo:

1 kg cielęciny
50 dag pomidorów (puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy)
15 dag pieczarek
3 cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
mąka pszenna
masło
oliwa
czosnek
sól, pieprz

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (ok. 1,5 - 2 cm), a następnie obtaczamy w mące pszennej.

2. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Świeże pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Czosnek obieramy i siekamy.

3. Na patelnię wlewamy ok. 3 łyżki oliwy i łyżki masła. Podsmażamy mięso, a następnie dodajemy pocięta cebulę. Całość smażymy, aż cebula zacznie się szklić. Przekładamy całośc do rondla.

4. Pomidory dodajemy do rondla z mięsem i cebulą. Dolewamy białe wino, wsypujemy czosnek. Dusimy na wolnym ogniu (stopień 4 -5 na płycie elektrycznej) ok. 60 - 70 min (trzeba pilnować by mięso się nie przypaliło.

5. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i nadal dusimy, ok. 20 min.

6. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz