sobota, 14 grudnia 2013

Makowiec strucla z makiem - najlepszy (przepis)!

To jeden z tych przepisów, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Robiła go mama, babcia, prababcia (praprababcia?). Zapewne każda dodała coś od siebie i w ten sposób ulepszyła przepis. Wersja którą zaprezentuję poniżej jest, jak dla mnie, idealna. Masa makowa jest tak pyszna, że musiałam się bardzo powstrzymywać, by nie zjeść jej przed zrobieniem ciasta.


Ostatnimi czasy robię jej więcej, z ok. 60 dag maku (proporcjonalnie zwiększając ilość pozostałych składników) i dzięki temu i wilk syty i owca cała, czyli - ja się najadam makiem z bakaliami, a w struclach nadal jest dużo aromatycznego nadzienia. Dzięki temu, że bazą jest ciasto krucho-drożdżowe, dość proste jest zwinięcie ładnej rolady.

Przepis na znakomite strucle z makiem (dwie strucle).

CIASTO:
1/2 kg mąki tortowej
6 g drożdży
100 g cukru pudru
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
200 g masła
1 jajko
3 żółtka
skórka z 1 cytryny
pół laski wanilii/ cukier waniliowy
szczypta soli

MASA MAKOWA:
400 g maku
1 litr mleka
100 g masła
0,5 szklanki miodu
200 g cukru pudru
3 jajka
50 ml rumu lub spirytusu
1 - 1,5 szklanki bakalii (dodaję rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, skórkę pomarańczową)

I. Przygotowanie masy makowej. 1. Mak wsypujemy do garnka z gorącym mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut (konieczne jest mieszanie maku by się nie przypalił).

2. Odcedzamy i dwa razy mielimy w maszynce (z drobnym sitem).

3. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy wanilię, bakalie i do gotowej masy wsypujemy zmielony mak. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie możemy włączyć grzanie piekarnika na 120 stopni Celsjusza i zająć się ciastem:


II. Przygotowanie ciasta.
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę.

2. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną.

3. Do mąki dodajemy masło, wanilię, resztę cukru - siekamy, a gdy mamy już wszystko posiekane, dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka.

4. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa prostokąty.


Wracamy do masy makowej.


III. Masa makowa (ciąg dalszy).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem aż będą puszyste i dodajemy do przestudzonej masy makowej. Delikatnie mieszamy.
Ubijamy białka, dodajemy do masy makowej i znów delikatnie mieszamy. W ostatniej chwili wlewamy alkohol.
 

IV. Zwijanie ciasta.
Masę makową rozsmarowujemy na dwóch prostokątach z ciasta tak by został margines ok. 2 cm (do zaklejenia brzegów).
Zawijamy roladę i przekładamy ją na papier do pieczenia (podkladam papier jak najbliżej rolady, a nastepnie turlam ją na środek papierowego arkusza). Pergamin spinamy (ja robię to spinaczem), tak by pomiędzy ciastem i papierem było ok. 3 - 4 cm wolnej przestrzeni.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (120 stopni Celsjusza) na 20 minut.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Strucle lukrujemy dopiero gdy całkowicie wystygną.

17 komentarzy:

  1. Fantastyczny makowiec.
    U mnie najlepszy robi babcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna z moich babć była m.in. specjalistką od maku ;-) Makowiec, makówki, piegusek i inne słodkości z makiem zawsze były na medal. Druga, dla równowagi, specjalizowała się w różnego rodzaju piernikach świątecznych.

      Usuń
  2. Upiekłam wg Twojego przepisu. Rewelacyjne ciasto. Zawsze robiłam struclę z drożdżowego ciasta. Było mnóstwo problemów. Zawsze odchodziła skórka. Ta strucla wyszła idealnie. O wiele mniej pracy niż z ciastem drożdżowym. Jeżeli strucla to tylko wg. tego przepisu. Polecam. Pozdrawia..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :-)
      Kiedyś także robiłam strucle z ciasta drożdżowego. Były pracochłonne i trudniejsze do zwinięcia, ale wydawało mi się, że będą najlepsze. Na szczęście, makowce z ciastem krucho-drożdżowym są łatwiejsze do zrobienia i zawsze smakują wyśmienicie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. czy w przepisie na ciasto jest tylko 6g drożdży, nie dkg

      Usuń
    3. W przypadku użycia 6 g drożdży ciasto będzie bardziej kruche (tak jak w powyższym przepisie).
      Jeżeli ciasto ma być bardziej puszyste (krucho drożdżowe), proponuję użyć 60 g.

      Usuń
  3. mam pytanie czy do ciasta są dane drożdże świeże czy suszone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy mimo wszystko mogą być suche drożdże. Jeżeli tak to w jakiej proporcji powinnam użyć ?

      Usuń
    2. A czy można użyć suchych drożdży. Jeżeli tak to w jakiej proporcji ?

      Usuń
    3. Aby przeliczyć drożdże świeże na suche, mnożymy masę świeżych drożdży razy 0,4, czyli 1 g drożdży świeżych = 0,4 g drożdży suchych.

      Jeżeli przeliczamy drożdże świeże na suche instant, mnożymy razy 0,33, czyli 1 g drożdży świeżych, to 0,33 g drożdży suchych instant.

      Usuń
  4. Witam. Mam problem ile tych drożdży użyć? 6 g to nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku użycia 6 g drożdży ciasto będzie bardziej kruche (tak jak w powyższym przepisie).
      Jeżeli ciasto ma być bardziej puszyste (krucho drożdżowe), proponuję użyć 60 g.

      Usuń
  5. Kompletna klapa!!!! faktem jest, że użyłam gotowej masy makowej ale uważam że 6 g drożdży świeżych to jest za mało. Powinno się dawać 60 g świeżych. Nie jest nigdzie napisane czy ciasto powinno się odstawić do wyrośnięcia...ja nie dałam. Mi wyszedł zakalec MASAKRA !!! Nie wiem może ciasto nie jest przeznaczone na gotową masę makową ale mimo to powinien wyjść. Pierwszy raz robiłam makowca i załamka ..... jak już napisałam na początku KOMPLETNA KLAPA !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam powyżej - w przypadku użycia 6 g drożdży ciasto będzie bardziej kruche (tak jak w powyższym przepisie), jeżeli ciasto ma być bardziej puszyste (krucho drożdżowe), proponuję użyć 60 g.
      Nie jest napisane o wyrastaniu ciasta, bo ciasto od razu po ugnieceniu jest rozwałkowane, wypełnione makiem i upieczone. Każdorazowo jest smaczne i udane.

      Trzymam kciuki by przy kolejnym podejściu Twój wypiek był idealny!

      Usuń
  6. Strucla wspaniała, jeszcze tak bezproblemowego makowca nie robiłam. Ciasto cudownie plastyczne,super się roluje i ten smak - niebo w gębie. W tym roku ponownie zawita na moim Świątecznym stole. Dziękuję autorce za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Makowiec cudowny robiłam go na święta Bożego Narodzenia 2014 i w tym roku zagości na naszym stole, dziękuję autorce za wspaniały przepis .

    OdpowiedzUsuń