piątek, 25 października 2013

Makaronowe kokardki z sosem pomidorowo-marchewkowym i świeżymi liśćmi szałwii, przepis.






Do przygotowania tego lekkiego dania potrzebujemy:

1 kg pomidorów (lub dwie puszki pomidorów bez skórki)
2-3 cebule
2-3 marchewki
3 ząbki czosnku
świeża szałwia
parmezan (lub inny twardy ser)
oliwa
sół
pieprz
cukier

makaron kokardki (farfale)


1. Cebulę, marchewki i czosnek obieramy, kroimy w małe kawałki. 

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, gdy jest gorąca wrzucamy pokrojone warzywa, podsmażamy i po chwili zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie.

3. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy je do warzyw i gotujemy ok. 40 - 60 minut (aż się rozgotują). Całość miksujemy. jeżeli zależy nam na gładkim sosie - musimy go przetrzeć przez sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Nie może się rozgotować, powinien być lekko twardy (al dente).

5. Makaron podajemy z sosem, posypany tartym serem i liśćmi szałwii.


Smacznego! :-)

P.S. To łatwe do zrobienia i lekkostrawne danie. Przy dużym apetycie może się okazać niewystarczające do zaspokojenia głodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz