sobota, 14 września 2013

Widelcem po mapie - śniadanie francuskie.

Bagietka, chrupiący maślany croissant, konfitura lub dżem i do tego kawa albo czekolada na gorąco – jeśli ktoś zapyta o francuskie śniadanie, to taka będzie najczęściej spotykana odpowiedź. 
Lubię takie zestawienie, ale jeszcze bardziej odpowiada mi wersja z francuskimi tostami. Kusiła już od dłuższego czasu, dziś zdecydowałam się ją przygotować. 


Francuskie śniadanie w takiej właśnie formie ukształtowało się w XVIII wieku, kiedy to w miastach rozpowszechnił się zwyczaj picia kawy i jedzenia grzanek ze słodkim dodatkiem. Poranny posiłek to le petit déjeuner  [pə.ti.de.ʒœ.ne], czyli małe śniadanie, którego konsumpcja zajmuje niewiele czasu. W tradycyjnej wersji to chrupiące pieczywo, masło, konfitura i czekolada lub kawa (z mlekiem - café au lait lub chicoré - z cykorią. Mocne espresso pija się w późniejszych porach dnia. Espresso z odrobiną mleka to une noisette). Napoje mogą być podawane w czarkach, które ułatwiają maczanie w nich pieczywa (dwudniowe pieczywo twardnieje. By go nie wyrzucać, robi się z niego grzanki, twardsze kawałki macza się w gorącym napoju) . Do picia coraz częściej podaje się także sok pomarańczowy. 

Zjadane rano wypieki, to najczęściej: 
baguette /ba.ɡɛt/  – bagietka, 
croissant [kʁwa.sɑ̃] – rogal z ciasta francuskiego, 
pain au chocolat [pɛ̃ o ʃɔ.kɔ.la] – bułeczka z czekoladą, 
brioche  [bʁi.ɔʃ] – słodka bułeczka,
w dni wolne tzw. tosty francuskie - słodkie pieczywo moczone w jajku z mlekiem, a następnie podsmażone na maśle.


  
Do przygotowania śniadania francuskiego potrzebujesz:
- jasne pieczywo: bagietkę, croissanty, brioszki (lub chałkę),
- masło
- mleko (najlepiej tłuste)
- cukier puder
- jajko
- konfitury lub dżem
- miód
- kawę lub czekoladę na gorąco

Tosty francuskie:

1. Pokrój brioszkę/ chałkę na kawałki grubości ok. 2 cm.

2. W kubku rozbij całe jajko, dodaj 4 – 5 łyżek mleka, pół łyżeczki cukru pudru i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Każdy z kawałków pieczywa maczaj w jajku z mlekiem (ok.15 – 20 sekund z każdej strony).

4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim pieczywo.

brioszka, tosty, chałka, konfitury

Gorące kawałki podsmażonego pieczywa, posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dodatkiem konfitury... mmmm..... uwielbiam. Najpyszniej smakuje ukrojony kawałek tosta z kawałkiem konfitury, świeżego kwaskowatego owocu i listkiem mięty - niebo w gębie! Zapominam wtedy o kaloryczności takiego dania i mogłabym tak jeść kolejne kawałki delektując się ich smakiem, popijając gorzką herbatą jaśminową lub gorzką czekoladą na gorąco, a potem odpoczywać po obfitym śniadaniu oddając się lekturze...
 
P.S.
Warto włożyć nieco pracy w jego przygotowanie, bo przyjemność z jego jedzenia jest wielka, a radość współbiesiadników - bezcenna. To taki mały prezent kulinarny na dzień dobry ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz