poniedziałek, 16 września 2013

Najsłynniejsze potrawy świata - boeuf Stroganow.

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni rosyjskiej, pierwsze wzmianki o nim pojawiały się w XVIII wieku. Nie do końca znana jest historia jego powstania, nie jest pewne nawet czy związane jest ono z rodziną dyplomaty Alexandra Stroganoff z Odessy, czy z rodziną urodzonego w Paryżu rosyjskiego wojskowego Pawła Stroganov (historycy kulinariów zazwyczaj opowiadają się za drugą wersją). Jakby tego było mało - spotykamy różne odmiany nazwy tej samej potrawy; popularna w Polsce - Strogonow, francuska - boeuf Stroganow (i ta pochodzi od nazwiska), anglojęzyczna - beef Stroganoff.
Możemy także poznać różne historie (a może raczej legendy) dotyczące powstania tego pysznego posiłku.




W pierwszej z nich, danie zostało wymyślone na życzenie Pawła Stroganowa, przez pracującego dla jego rodziny kucharza, pochodzącego z Francji Pierre le Grand'a,
W drugiej, danie powstało na dworze cara Aleksandra I, który zadłużył się u Stroganowów  i w ramach poprawienia relacji, nakazał swojemu kucharzowi, którym był słynny Francuz Antoine Carême, przygotowanie potrawy i nazwanie jej ich nazwiskiem.

Wersja trzecia, taka z przymrużeniem oka, opowiada o zdenerwowanym zdradą narzeczonej Stroganowie, który całą swą złość wyładował w pałacowej kuchni, siekając szablą w drobne paseczki przygotowany na kolację kawał pięknej polędwicy wołowej. Kucharz wykorzystał mięsne kawałki do przygotowania pysznej potrawki, a Stroganow, po wyśmienitej kolacji miał podobno powiedzieć: „Co tam narzeczona, nie będzie ta, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa”. 
Tyle opowieści, a jak przedstawiają się fakty?
 

W wydanej w 1861 roku książce kucharskiej „Prezent dla młodych gospodyń” autorstwa Eleny Molokhovets, w rozdziale VII znajdziemy przepis na wołowinę Stroganow z musztardą, na który składają się: pokrojona w kostkę i lekko obsypana mąką wołowina w sosie na bazie bulionu, musztardy i śmietany.*


"Prezent dla młodych gospodyń" E.Molkhovets
Żródło: 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Molokhovets1.JPG

Od tego czasu przepis ewoluował i dziś na najbardziej popularną wersję dania składają się: pokrojona w cienkie paski polędwica wołowa, cebula, śmietana, koncentrat pomidorowy (lub miąższ ze świeżych pomidorów) i przyprawy. Dodatkiem mogą być ziemniaki purée, ryż i pieczarki, czasami można natrafić na wersję z makaronem. We współczesnych przepisach, zależnie od kraju w którym przygotowano danie, na talerzu znajdziemy kukurydzę, ketchup, tortille, mięso drobiowe zamiast polędwicy wołowej.

Jak zrobić polędwicę Stroganow/ Strogonow/ Stroganoff?

Należy zaopatrzyć się w:
- 50 dag polędwicy wołowej,
- masło,
- oliwę,
- 3 cebule,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżkę mąki pszennej,
- 1 szklankę kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz, papryka słodka.

1. Umytą polędwicę kroimy na podłużne paski o szerokości ok. 8 mm. Posypujemy pieprzem.

2. Cebule obieramy i kroimy w plastry, Podsmażamy na tłuszczu aż do zeszklenia.

3. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy kawałki mięsa i krótko smażymy z każdej strony. Na koniec oprószamy mąką.

4. Do gorącego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę, całość mieszamy.

5. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.




Potrawkę podałam z ziemniakami purée (z dużą ilością masła, pieprzem, solą i gałka muszkatołową) i świeżą papryką. 
Mięso jest soczyste, cebula jędrna i aromatyczna. Bardzo dobrze skomponowały się z purée. Przygotowałam porcję na dwa dni, ale zjedliśmy wszystko podczas jednego obiadu...

*W książce znajdziemy m.in. spis potraw na każdy miesiąc, przepisy różne okazje, np. śniadanie dla dzieci, śniadanie urodzinowe, uroczysty obiad, kolację zaręczynową. Wiele tu ogólnych zasad dotyczących sposobów przyrządzania posiłków, przechowywania produktów czy choćby urządzania kuchni. Pierwsze wydanie zawierało 3218 przepisów.


Wśród dań wskazanych w menu wrześniowym widnieją m.in.:
Zupa żółwiowa.
Ciastka z nadzieniem z móżdżku, podawane w muszlach.
Schab z dzika z sosem porzeczkowym.
Kotleciki z kurczaka z sosem truflowym i grzybami.
Suflet.
Różne rodzaje słodkich i wytrawnych win.
Dla zainteresowanych -> http://nuclphys.sinp.msu.ru/recipes/molohovec/
http://www.amazon.com/Classic-Russian-Cooking-Molokhovets-Housewives/dp/0253212103

1 komentarz: