wtorek, 3 września 2013

Ciastka serowe, przepis.

Są smacznie i mogą uzależniać. Są proste do wykonania, ale nieco czasochłonne. 
To chyba jeden z najłatwiejszych do zapamiętania przepisów.
Zawsze się udają!




Składniki:
biały ser (na ciastka idealny jest nieco skwaśniały ser. Całkiem świeży twaróg może wymagać większej ilości mąki),
masło
mąką
+ twarda marmolada

Proporcje: 1 : 1 :1,
czyli
tyle ile sera, tyle mąki i tyle samo masła. 
Przygotowałam ciastka z 500 g twarogu, 500 g masła i mąki (250 g mąki tortowej, 250 g mąki krupczatki).

1. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy masło i ser. Wszystko siekamy.
2. Kiedy masło i ser są rozdrobnione, ugniatamy je z mąką, aż uzyskamy kulę ciasta.
3. Ciasto wałkujemy, a następnie kroimy w trójkąty, kwadraty lub koła - zależnie od tego jaki kształt ciastek chcemy uzyskać.
4. Na środek każdego z wykrojonych kawałków ciasta nakładamy marmoladę, sklejamy brzegi i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
5. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza (aż się zarumienią).



Jeśli użyjesz mąki tortowej, ciasta będą chrupiące. Jeżeli zdecydujesz się na wykorzystanie maki krupczatki, ciastka będą kruche, ale szybciej zwilgotnieją.


P.S. 
znam osoby, które uważają, że to dietetyczny wypiek i dlatego można bezkarnie zjadać ich duże ilości. Kiedy zapytałam jakim cudem połączenie sera, masła i mąki może być dietetyczne, usłyszałam - bo nie mają cukru i jajek! :-)

2 komentarze:

  1. pol kilo masla???? very dietetyczne ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Dostałam ten przepis jakiś czas temu od koleżanki z pracy. W domu się wzięłam za ich zrobienie i pomyliłam się. Moja pomyłka, to było ubzduranie sobie , że powinnam dać cukier i dałam w odpowiedniej ilości... Też wyszły pyszne, wszystkim smakowały, ale koleżanka się ze mnie śmiała...
    Pozdrawiam
    Anka

    OdpowiedzUsuń