poniedziałek, 9 września 2013

Cantucci - włoskie ciastka z migdałami, przepis.

Są proste do zrobienia, świetnie nadają się do przechowania (należy je trzymać szczelnie zamknięte) i są bardzo smaczne. 

Cantucci - znane także jako cantuccini,  to dwukrotnie pieczone, twarde i chrupiące ciasteczka z migdałami. Ich pierwowzorem były ciasteczka z migdałami, które już od XVII wieku wyrabiane były we Włoszech, pierwszy dokument z przepisem na nie pochodzi w XVIII wieku z toskańskiego miasteczka Prato - dlatego czasem określane są nazwą biscotti di Prato.


Choć są idealne do maczania w kawie, słodkim winie czy czekoladzie na gorąco (wtedy zrobią się  przyjemne miękkie), ja uwielbiam je chrupać.
Bez względu na to jak się je zje - zawsze smakują (i zawsze się udają).


Składniki:

150 g migdałów w skórce
290 g mąki tortowej
150 g cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki cytrynowej


1. Migdały wysyp na blachę i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza.

2. Na stolnice wysyp mąkę, wymieszaj ją z cukrem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i uprażonymi migdałami.

3. Do mieszanki dodaj całe jajka i zagnieć ciasto (będzie dość twarde).

4. Ciasto uformuj w owalny w przekroju wałek. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na ok 30 - 35 minut.

5. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, pokrój w wąskie paski (po skosie) i ponownie wstaw do piekarnika na 10 - 15 minut.

Dzięki dwukrotnemu pieczeniu cantucci są bardziej kruche i długo można je przechowywać.

Bon Appetit!











1 komentarz:

  1. Cantuccini jak we Włoszech, urzekają!! A i nazwa bloga fajowa, z przekorą jak i mojego :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń