piątek, 30 sierpnia 2013

Zupa brokułowa, przepis.

Byłam głodna, miałam mało czasu i chęć na zieloną zupę. Ponieważ nie było szpinaku (kolor groszkowy nie wchodził w grę), postanowiłam zrobić zupę brokułową. 



W tym celu zakupiłam:
dwie średniej wielkości gałązki/ drzewka brokułów
trzy marchewki, mały seler, pietruszkę,
śmietanę,
białe wytrawne wino.

1. Do szybkowaru wrzuciłam obrane i pokrojone w połówki marchewki, pietruszkę i seler - zalałam ok. 700 ml gorącej wody. Do koszyka do gotowania na parze w tym samym szybkowarze włożyłam podzielone na różyczki brokuły i całość zagotowałam (oczywiście po zamknięciu szybkowaru. Oczywiście wszystko można ugotować w zwykłym garnku, ale zależało mi na intensywnym kolorze i krótkim czasie przygotowania zupy).

2. W tym czasie przygotowałam grzanki z chleba (pokrojony chleb żytni podsmażyłam na oleju aż do zarumienienia).

3. Następnie: ugotowane warzywa wyjęłam z wody, wrzuciłam do niej ugotowane na parze brokuły, całość rozdrobniłam blenderem, dodałam 1/3 szklanki wina, biały pieprz, sól i zagotowałam.

4. Po nałożeniu porcji na talerz, dodałam grzanki i wiórki twardego żółtego sera.

Przygotowanie całego dania zajęło ok. 15 minut.

P.S.
Reszta wina pozostała do drugiego dania :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz