piątek, 23 sierpnia 2013

Widelcem po mapie: śniadanie niemieckie.

Kraj w którym występuje ponad 1500 gatunków kiełbas (i ok. 1200 browarów wytwarza ponad 6000 gatunków piwa), a najbardziej znaną przekąską jest... kiełbasa z bułką (BratwürsteCurrywürste) oraz precel (Brezel). Który kojarzony jest z sałatkami na bazie kartofli (Kartoffeln mit Leinöl und Quark - ziemniaki z twarożkiem i olejem lnianym, Specksalat - sałatka ziemniaczana z boczkiem, Kartoffelnsalad - sałatka ziemniaczana na zimno), kapustą (czerwona gotowana z jabłkami - Apfelrotkohl, smażona, biała kiszona - Sauerkraut), i zastępującymi cały obiad pożywnymi daniami jednogarnkowymi - Eintopf. 

Dziś śniadanie niemieckie.





Do przygotowania frühstück potrzebujesz:
białą kiełbasę (Weißwurst)
pieczywo (np. bułeczki - Brötchen)
ser (Käse)
wędliny (np. szynkę - Schinken, salami - Salami)
jajka (Eier)
kawę (Kaffe), ew. herbatę (Tee)
masło (Butter)
pomidory (Tomaten)
marmoladę (Marmelade)


1. Gotujemy jajka, kiełbasę podgrzewamy w wodzie lub podsmażamy na patelni grillowej.
2. W tym czasie kroimy wędlinę, ser, pomidory. Pokrojone pieczywo smarujemy masłem.
3. Kiedy jajka się ugotują,a kiełbasa podgrzeje/ podsmaży, przygotowujemy kawę/ herbatę, a następnie serwujemy.

Guten Apetit!

Kuchnia niemiecka to połączone tradycje wywodzące się z różnych regionów, tzw. landów, jak np. Bawaria, Nadrenia, Hesja, Meklemburgia, Saksonia. Wiele elementów kuchni niemieckiej spotykamy w kuchni pogranicza: śląskiej, czeskiej i austriackiej (poszczególne tradycje mocno się mieszały i do dziś trudno ustalić skąd dokładnie wywodzą się konkretne dania). Z kolei w kuchni niemieckiej możemy się doszukać np. elementów kuchni francuskiej i szwajcarskiej (w landach zachodnich).

Niemieckie słowo "frühstück" pierwotnie oznaczało kawałek (Stückchleba (Brot) zjedzony wcześnie rano (frühmorgen). Śniadanie, tak jak w przypadku full english breakfast, musiało być wysokoenergetyczne, by dać energii na cały dzień pracy. Obfitość dziczyzny w lasach spowodowała, że mięso na stałe zagościło w kuchni wszystkich landów, rozległe obszary rolnicze zapewniały stałe dostawy zbóż i ziemniaków (od XVI w) i te własnie dwa elementy kuchni chłopskiej najbardziej wpłynęły na kierunek rozwoju kuchni sąsiadów. Wpływ kuchni dworskiej, z racji bardzo urozmaiconego menu, wysokich kosztów przygotowania posiłków oraz większej ilości czasu potrzebnego do ich przygotowania, był niewielki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz