sobota, 31 sierpnia 2013

Widelcem po mapie - śniadanie bułgarskie.

Powakacyjne rozmyślania skłoniły mnie do odtworzenia smaku, pamiętanych z dzieciństwa, pełnych pięknych kolorów i oryginalnych potraw wakacji – dziś na śniadanie popularny bułgarski zestaw: banica i sałatka szopska*.
To pożywne, ale lekkostrawne danie (większość tradycyjnych potraw bułgarskich taka właśnie jest).




Do przygotowania sałatki szopskiej potrzebujemy:
pomidory,
zieloną i białą paprykę,
ogórki,
cebulę,
biały ser solankowy (najlepszy będzie kozi lub owczy),
oliwę
pieprz 

1. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy w wiórki lub talarki.
3. Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Całość możemy doprawić i wymieszać lub doprawić i układać warstwami w salaterce.

Produkty niezbędne do przygotowania najprostszej banicy:
1 opakowanie ciasta filo,
300 - 350 g białego solankowego sera,
olej/ oliwa

1. Dwa arkusze ciasta filo smarujemy olejem/ oliwą.
2. Na ciasto nakładamy część sera (najlepiej nieregularnie. Jeśli jest go zbyt dużo, ciasto będzie gumowate), a następnie zwijamy w rulon i układamy okrężnie w formie. Smarujemy oliwą.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zarumieni.


Nietrudno się domyśleć, że na obecny kształt kuchni bułgarskiej duży wpływ miały migracje plemion, wojny jak i zmieniające się strefy wpływów, stąd te same dania (np. baklava, kebabches, rakija), pojawiają się w tradycyjnych kuchniach wielu narodów (Macedonia, Turcja, Grecja).

Klimat terenu starożytnej Tracji sprzyja uprawie warzyw i owoców, a także pasterstwu, Stąd w bułgarskiej kuchni znajdziemy wiele potraw warzywnych: sałatek (szopska, owczarska), gulaszy (kavarma), zapiekanek (patatnik). Popularne są jogurty i białe sery (kozie, owcze) i dania mączne: naleśniki, placki, smażone kawałki ciasta (mekitsa). Jedną z najpopularniejszych przystawek/ lekkich zup jest zimna zupa ogórkowa (tarator) przygotowan z jogurtu, ogórków, koperku i orzechów włoskich.
Wśród dań znajdziemy także potrawy mięsne, np. grillowane kulki mięsne (kebabches), pieczone jagnię (cheverme), gołąbki (zawijane w liście winogron).
Na zakończenie posiłku coś słodkiego, np. baklava lub kozunak.






* Szopi - ta tradycyjna nazwa dotyczyła mieszkańców Soffi - od tego określenia wzięła się nazwa sałatki. Sałatka szopska może być także podana do obiadu lub kolacji, bardzo często w towarzystwie rakiji.

Ser po bułgarsku to sierene (сирене).



P.S.
Na koniec trochę sentymentalnie. 
Koniec sierpnia przyniósł ze sobą wspomnienia o wakacjach, które na zawsze utkwiły w mojej pamięci, większość z nich dotyczy czasów kiedy nie miałam jeszcze "nastu" lat (a było to w latach 80-tych)
Przerwa od przedszkola czy szkoły była równoznaczna ze spaniem do południa, wymyślaniem coraz to nowych zabaw,  wakacyjnym jedzeniem  i zwiedzaniem. To ostatnie było dość ograniczone, więc kiedy na horyzoncie pojawiał się zagraniczny wyjazd - było to wydarzenie. Takie były wyjazdy do Bułgarii, która już zawsze kojarzyć mi się będzie z pierwszymi zagranicznymi wakacjami nad ciepłym morzem i frykasami niedostępnymi wtedy w Polsce (dziś, zwłaszcza młodszym pokoleniom, trudno to sobie wyobrazić). Uwielbianym do teraz mandarynkowym schweppes'em (obecnie dostępny jest w Turcji), zimnym mlekiem czekoladowym i waniliowym w woreczkach, świeżymi figami zrywanymi wprost z drzewa (do teraz wspominam duży ocieniony taras, który to umożliwiał), kurczakiem z rożna z frytkami jedzonym gdzieś w centrum Sofii, zabytkami w Burgas czy Warnie. Z każdych wakacji wracaliśmy z pamiątkami, zdjęciami i czymś do jedzenia lub przepisem na potrawę regionalną, z wycieczek do Bułgarii rodzice przywieźli przepis na sałatkę szopską i banicę (banitsa) oraz przekonanie, że przewiezienie samochodem świeżych fig do Polski było niemożliwe (jak się domyślasz, nie przetrwały trwającej ponad dobę podróży w bagażniku).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz