czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta z jabłkami/ szarlotka, przepis.

Szarlotka to chyba jedno z takich ciast, które zawsze się sprawdzają i chyba wszystkim smakują.
Prostota wykonania ciasta z jabłkami sprawia, że możemy je przygotować w dość krótkim czasie (np.kiedy niezapowiedziani goście pojawią się w domu lub kiedy po prostu mamy ochotę na dobre ciasto).
Znamy wiele jego wersji - w większości przypadków nadzieniem jest mus jabłkowy lub kawałki jabłek, bazą zazwyczaj jest ciasto kruche lub półkruche. Poniżej przepis na tartę z musem jabłkowym i kawałkami jabłek.




Ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli nie mamy sitka, wystarczy napowietrzyć ją np. widelcem).
2. Do mąki dodajemy cukier, sól i masło. Całość siekamy.
3. Dodajemy jajko i wodę (najlepiej zrobić krater, wtedy płynne składniki nie rozleją się).
4. Łączymy składniki (najpierw nożem, potem ugniatamy dłońmi).
5. Formę do tarty wykładamy ciastem, całość wkładamy do lodówki.

Nadzienie:
8-10 jabłek,
strąk wanilii lub cukier waniliowy,
pół cytryny,
70 g masła,
cukier.

Piekarnik rozgrzany do 200 stopni
Pieczenie ok. 35 min.

  1. jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. ¼ jabłek kropimy sokiem z cytryny by nie ściemniały i zostawiamy do ozdobienia ciasta (ja zużyłam 3 jabłka).
  2. ¾ jabłek umieszczamy w garnku, zalewamy ok. ½ szklanki wody, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, wanilię/ cukier waniliowy i podgrzewamy (jeżeli jabłka są kwaśne, lub lubimy słodka szarlotkę – dodajemy cukier).
  3. do jabłek dodajemy masło i rozgotowujemy je (większość wody wyparuje, musimy uważać by się nie przypaliły) ok. 5 minut. Część owoców się rozpadnie, niektóre pozostaną w kawałkach. Lekko studzimy.
  4. Na wyłożoną ciastem formę wykładamy ciepłą masę jabłkową, z góry zdobimy plasterkami jabłek.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Ciasto jest dobre zarówno na gorąco (np. z lodami) jak i na zimno (z ubitą śmietaną).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz