środa, 7 sierpnia 2013

Makaron z sosem serowym i karmelizowaną gruszką - przepis.

Od dawna korciło mnie do połączenia słodkiego i słonego. Pierwsze próby (chyba nie do końca świadome) przeprowadziłam gdy miałam ok. 6-7 lat. Nie odpowiadał mi smak rosołu, więc postanowiłam go poprawić dodając łyżeczkę cukru. Modyfikacja nie pomogła. Zupy nie zjadłam, a do teraz rodzinna anegdota o tym jak to Lola posłodziła rosół zawstydza (mnie) i bawi (rodzinę). 

Kolejne próby łączenia słodkiego i słonego były coraz bardziej udane. Jedna z nich, to makaron (wstążki) z sosem ze śmietany i sera pleśniowego (słone) z karmelizowaną gruszką (słodkie).  Parokrotne próby doprowadziły mnie do dania, które z przyjemnością będę powtarzać. Poniżej przepis.




500 ml śmietany kremówki (wtedy sos jest przyjemnie gładki. Przy chudszej śmietanie tworzyły się grudki),
opakowanie sera z niebieską pleśnią,
1 nieduża twarda gruszka,
makaron razowy - wstążki (tagliatelle),
cukier trzcinowy,
łyżeczka startej skórki cytrynowej,
kolendra (parę utłuczonych ziarenek lub ¼ łyżeczki),
kolorowy pieprz (do smaku).



1. Podgrzewamy całe opakowanie śmietany.
2. Ser pleśniowy kroimy (mniejsze kawałki szybciej się rozpuszczą w śmietanie)
3. Dodajemy ser do śmietany i powoli podgrzewamy (sos trzeba mieszać by nie przywarł do garnka), aż zgęstnieje.
4. Pod koniec dodajemy kolendrę, pieprz i skórkę z cytryny.

W tym czasie:

1. Obieramy gruszkę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w kostkę (ok. 1 cm).
2. Na patelnię wsypujemy cukier, tak by zakryte było całe dno, wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę i podgrzewamy, aż cukier się roztopi i zacznie się karmelizować (co jakiś czas należy przemieszać zawartość patelni). Nie możemy dopuścić by cukier się przypalił, bo wtedy gruszka zamieni się w gruszkowego karmelka).
3. Gotujemy makaron (ilość według uznania).

Na talerz nakładamy porcje makaronu, polewamy sosem i dodajemy karmelizowane gruszki. Smacznego!



P.S. 
Do sosu nie dodałam soli, ser jest wystarczająco słony.
Twarda gruszka lepiej znosi karmelizowanie, miękka się rozpada na patelni.

2 komentarze:

  1. Dobre połaczenie - uważam, że ser pleśniowy i gruszka wspaniale się razem komponują.

    OdpowiedzUsuń