poniedziałek, 8 lipca 2013

Bar mleczny

Bar mleczny – to rodzaj baru szybkiej obsługi, którego korzenie sięgają XIX wieku.  Nazwa wywodzi się od rodzaju dań, które pierwotnie były w nich serwowane, a były to tradycyjne dania jarskie bazujące na mleku, jajkach i mące. ...
W Warszawie pierwszy bar mleczny powstał w 1896 roku, otworzył go Stanisław Dłużewski - hodowca bydła mlecznego, rolnik i ziemianin. Wyprodukowane w Dłużewie produkty mleczne sprzedawał w Warszawie pod szyldem „Mleczarni Nadświdrzańskiej”, w znajdującym się przy skrzyżowaniu Alei Jerozolimskich i Nowego Światu lokalu. Miejsce szybko zyskało popularność i klientów, co było impulsem dla ówczesnych przedsiębiorców do zakładania kolejnych barów mlecznych.  W 1918 roku idea barów mlecznych rozprzestrzeniła się na cały kraj. Dzięki wprowadzonym rozporządzeniom ministerialnym regulującym skład, wielkość i ceny potraw, jedzenie w barach mlecznych było dostępne także dla uboższych mieszkańców miast. Co prawda obecnie posiłki sprzedawane w barach mlecznych nie mają już ustalanych odgórnie cen, są jednak dotowane z budżetu państwa, dzięki czemu nadal są tanie.


Bar mleczny "Prasowy", Warszawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz