piątek, 1 lutego 2013

Pączki angielskie, oponki, przepis.

Każdego roku, w karnawale, pozwalam sobie na słodką i tłustą kulinarną rozpustę. Nie trwa ona przez cały karnawał (tego mój organizm by nie zniósł), ale zdarza się w weekendy, w które mam czas by wyrabiać ciasto, wycinać je, piec i smażyć. Odkąd pamiętam trwa walka pomiędzy pączkami i faworkami/ chrustem/ różami karnawałowymi. Zwycięzcy wciąż brak.
Najłatwiejszy do przygotowania jest chrust, faworki i róże karnawałowe. Po przeciwnej stronie znajdują się domowe pączki z konfiturą różaną. Środek skali należy do pączków angielskich, zwanych także oponkami. Rodzaj ciasta upodabnia je nieco do tradycyjnych pączków lub tzw. donoughts/ donuts, łatwość wykonania – do faworków.

Poniższy przepis (nie zawiera sera) jest prosty. Gotowe pączki mamy już w pół godziny!

  Składniki

40 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 dag masła
1 szklanka śmietany
szczypta soli
łyżkę alkoholu (używam ciemnego rumu lub spirytusu)

Do smażenia: olej lub smalec.

1) Drożdże rozrabiamy z cukrem.

2) Na stolnicę wysypujemy mąkę do której wlewamy drożdże, jajka, śmietanę, masło, sól. Wszystko siekamy, na koniec dodajemy alkohol i ugniatamy.

3) Ciasto wałkujemy na grubość ok. 8 mm, wykrawamy oponki i przykrywamy je ściereczką by trochę urosły.

4) Rozgrzewamy tłuszcz (pączki w tym czasie rosną). Kiedy już jest gorący wkładamy pączki i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Temperaturę sprawdzam wrzucając mały kawałek ciasta do tłuszczu. Jeśli leży na dnie, temperatura jest za niska do smażenia (choć można się poparzyć). Kiedy kawałek ciasta wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić, po chwili można smażyć pączki.

Wystudzone oponki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. OMG! ale sweet!!!!!
    Chyba sie skusze na takie paczusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne! Takie kolorowe :) Skorzystam z przepisu, mam nadzieję, że mi wyjdą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę cały ten stosik - śliczne są!
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a stosikiem z przyjemnością się podzielę :-)

      Usuń