środa, 6 lutego 2013

Faworki, chrust - idealne na nieco mniej tłusty czwartek.

Faworki, chrust to wypiek znany już naszym przodkom. W staropolskiej kuchni "chrustem" określano różnego rodzaju ciasta, które były smażone w głębokim tłuszczu. Niektóre z nich, jak pączki, ze względu na rodzaj ciasta (drożdżowe), szyciej chłoną tłuszcz. Faworki, zrobione z ciasta w typie makaronowego, pomimo smażenia nie są tak tłuste. Jeśli wystudzimy je na papierowych ręcznikach, które wciągną tłuste pozostałości, ciastka będą lekkie i chrupiące. Posypane cukrem pudrem zyskają w smaku.


Składniki:

5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka soku z cytryny






1) Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy śmietanę.
2) Mąkę wysypujemy na stolnicy, dodajemy do niej mieszankę żółtek ze śmietaną i sok z cytryny. Wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą.

3) Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, kroimy na paski. Paski dzielmy na prostokąty, środek każdego z nich nacinamy i przez to nacięcie przekładamy jeden brzeg faworka.

4) Smażymy w gorącym oleju/ smalcu na złoty kolor. Wystudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz