wtorek, 29 stycznia 2013

Tarta cytrynowa z pianką, przepis.

Zanim odważyłam się upiec tartę cytrynową spróbowałam różnych wersji tego ciasta.
Miałam także możliwość usłyszeć wiele opowieści jak trudno jest ją zrobić.
 I zastanawiało mnie co takiego trudnego może być w tym wypieku. Ciasto to banał, a masa cytrynowa - nie powinna byc skomplikowana. Moje największe obawy budziło wykonanie bezy, która ma być smaczna (to się udało) i przy tym ładna (nad tym jeszcze popracuję. Ideałem jest upieczona pianka, której zewnętrzna część jest biała z lekkimi tylko beżowymi przypieczeniami. Na razie beza jest biała tylko w środku)

Korzystałam z prostego przepisu Michela Roux, który lekko zmodyfikowałam. Wykonanie ciasta okazało się być dość proste i przyjemne (zapach podgrzewanego soku cytrynowego wypełnił prawie całe mieszkanie).

Ciasto jest wyśmienite!

P.S.
To chyba pierwszy od dłuższego czasu wypiek z którego jestem zadowolona prawie w 100% (100% będzie wtedy kiedy beza będzie biała z przypieczonymi wzorkami).

lemon tart with meringue, lemon curd,
ciasto kruche (-> przepis)

krem cytrynowy:
8 cytryn
75 g mąki kukurydzianej
225 g drobnego cukru (użyłam ok 170 g)
100 g masła
6 żółtek

beza:
6 białek (w oryginalnym przepisie - 4 białka)
150 g  drobnego cukru (w oryginalnym przepisie - 100 g cukru)


lemon tart with meringue, lemon curd,

"Krem" cytrynowy:

1) zetrzeć skórkę z 4 cytryn,

2) wycisnąć sok z wszystkich cytryn, połączyć ze skórką cytrynową i 35 ml wody,

3) do garnka odlać 1/3 mieszanki i wymieszać ją z mąką kukrydzianą (tak by nie było grudek),

4) pozostałą część mieszanki podgrzać z cukrem i masłem, aż składniki się połączą. Powoli wlać do mieszanki z mąką kukurydzianą i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować przez ok. 2-3 minuty,

5) do gorącej mieszanki dodać żółtka. Wszystko ubić trzepaczką i odstawić do wystygnięcia (w oryginalnym przepisie, przed pozostawieniem do stygnięcia, masa jest przecierana przez sito, by usunąć z niej kawałeczki skóki z cytryny, dzięki czemu staje się gładka).


Spód z ciasta kruchego:

1) formę wyłożyć kruchym ciastem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2) nagrzać piekarnik do190 stopni, wstawić formę wyłożoną ciastem i piec ok. 20 - 30 minut (ciasto należy obciążyć np. fasolą, by nie wyrosło).

3) Upieczony spód wystudzić i wyjąć z formy. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni.


Beza:

1) białka ubić trzepaczką lub mikserem. Kiedy zaczynają się usztywniać, powoli wsypywać cukier i cały czas miksować, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.


Całość:
Na upieczone ciasto wyłożyć wystudzoną masę cytrynową, udekorować bezą i wstawić do piekarnika na ok. 45 – 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i zjeść J

 
lemon tart with meringue, lemon curd,

P.S.
Lekka modyfikacja przepisu, czyli mniej cukru w masie cytrynowej, beza z wiekszej ilości białek i cukru, bardzo przypadła mi do smaku (i nie tylko mnie).
Połączenie delikatnie kwaśnej cytryny i lekko słodkiej pianki to strzał w dziesiątkę!

12 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelakie ciasta z pianką typu serniczki,jabłeczniczki tarty itp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przede wszystkim takie, gdzie pianka kontrastuje z pozostała częścią wypieku (tak jak w przypadku tej tarty - chrupiący spód, kwaśny kremowy środek i cudownie delikatna, lekko słodka góra.

      Usuń
  2. a ja mogłabym jeść same pianki, ptasie mleczka, marshmallows, bezy i musy.
    bez ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie by to chyba znudziło, ale pianki na przemian z czymś konkretnym - dlaczego nie? ;-)

      Usuń
  3. zbliżają się moje urodziny, muszę dokładnie przestudiować przepis i zdecydować czy dam radę upiec takie cudo :-) byłoby idealne zamiast tortu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta zamiast tortu to dobry pomysł :-) (przynajmniej nikt nie będzie mógł narzekać, że ciasto jest tłuste i kaloryczne (jak to często w przypadku tradycyjnych tortów bywa)).

      Przepis jest dość prosty, na pewno się uda!

      Usuń
  4. Kilka razy zabierałam się za ten przepis może w koncu go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować i trzymam kciuki za efekt :-)

      Usuń
  5. Tarta cytrynowa to ulubione ciasto mojego męża. Zwykle robiłam z innego przepisu i chociaż była pyszna, to nie wyglądała tak ślicznie jak Twoja:) Dzięki za ten przepis, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :-) Z jakiego przepisu korzystałaś dotychczas?

      Spotkałam się z przepisami na krem na bazie śmietany kremówki, ale nie przekonały mnie do siebie ;-)
      Wybrałam wersję Michela Roux, bo jest prosta, mniej kaloryczna niż wersja ze śmietaną i do tego kolor masy cytrynowej jest intensywnie żółty (w wersji ze śmietaną był zdecydowanie jaśniejszy).

      Mam nadzieję, że ta wersja przypadnie do smaku Tobie i Twojemu mężowi :-)

      Usuń