niedziela, 13 stycznia 2013

Sables - bardzo kruche ciasteczka, przepis.

Sablés to bardzo proste ciasteczka maślane. Znane są także jako francuskie herbatniki lub herbatniki bretońskie. Wyraz sable oznacza po francusku piasek i ta nazwa doskonale oddaje konsystencje upieczonych ciastek, które są tak delikatne i kruche, że po ugryzieniu rozpadają się w ustach na (piaskowe) ziarenka. Są idealne do herbaty, kawy i podgryzania. Sprawdzają się w sytuacjach awaryjnych (np. niezapowiedziani goście), kiedy mamy mało czasu przygotowanie i niewiele składników. Upieczenie zajmuje ok. 20 minut, a do przygotowania potrzebujemy mąkę, masło, jajka i cukier.

Tradycyjnie, ciastka mają okrągły kształt nadawany przez foremkę o karbowanych brzegach i są smarowane żółtkiem wymieszanym z mlekiem, dla dodania im połysku. Wykonanie ich jest bardzo proste, to jedne z wypieków, które zawsze się udadzą! :-)


Składniki:

250 g mąki tortowej,
200 g masła,
100 g cukru pudru (ułatwia uzyskanie piaskowej konsystencji),
2 żółtka,
szczypta soli,
ew. 1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka - do posmarowania ciastek.


Przygotowanie:

1. Wysypana na stolnicę mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli.

2. Dodajemy masło i siekamy je na jak najmniejsze kawałki równocześnie mieszając z produktami sypkimi.

3. Robimy wgłębienie do którego dodajemy 2 żółtka, wyrabiamy (najpierw wszystko siekam i mieszam nożem, a kiedy żółtka są już wymieszane z mąką, ugniatam ciasto ręcznie).

4. Kiedy ciasto jest gładkie, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. 

5. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, wycinamy ciastka i pieczemy ok. 6 - 10 minut, zależnie od ich grubości.


Ciastka które widzisz na zdjęciu są z konfiturą brzoskwiniową oraz jagodową. Ciemniejsze z wierzchu ciastka są z dodatkiem kawy (łyżkę kawy rozpuszczalnej pomieszałam z łyżką ciepłej wody i ta miksturą smarowałam ciastka przed pieczeniem).

6 komentarzy:

  1. bardzo fajne te ciasteczka ;) zapiszę je sobie

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm wyglądają apetycznie, a ile sztuk wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych proporcji zrobiłam 58 ciastek (te z konfiturą były z dwóch warstw ciasta) o średnicy ok.4 cm.

      Usuń
  3. Ale świetne! Już mi się podobają.:) Kruche ciastka to mój ulubiony rodzaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię. Do popołudniowej herbaty nie dotrwało ani jedno ciastko :-/

      Usuń