czwartek, 31 stycznia 2013

Ciasto krucho-drożdżowe z konfiturą, przepis.

Na początku miał być makowiec wykonany według sprawdzonego domowego przepisu. Niestety nie miałam maku, więc w poszukiwaniu wypełnienia ciasta zaczęłam przeglądać zawartość spiżarni. Wybór nie był tak duży jak w spiżarni Nigelli, ale małe co nieco udało się znaleźć. Efekt tych kombinacji wyszedł całkiem niezły. Ciekawie wygląda i dobrze smakuje. W dodatku jego wykonanie jest dość proste.

  Składniki.

ciasto krucho-drożdżowe:
50 dag mąki tortowej,
6 dag drożdży,
10 dag cukru,
1/2 szklanki kwaśnej smietany,
20 dag masła,
1 jajko,
3 żółtka,
ew. starta skórka z cytryny

nadzienie:
słoik gęstych powideł lub marmolady (ok 500 g),
suszona żurawina (ilość zależy od naszych preferencji, ja wsypałam dwie garście),
pokrojone w drobna kostkę jabłko.
Całość mieszamy.

lukier:
cukier puder + odrobina wrzącej wody + sok z cytryny

Przygotowana forma do ciasta.


1) Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, kiedy staną się płynne dodajemy śmietanę. 

2) Na stolnice przesiewamy mąkę. Siekamy ją z masłem i resztą cukru.

3) Do mieszanki wlewamy drożdże ze śmietaną, żółtka i jajko. Wszystko siekamy, mieszamy i zagniatamy na dość elastyczne ciasto.

4) Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm. Wykładamy nadzienie maksymalnie do 2 cm. od brzegów ciasta (możemy je zwinąć jak roladę, ułożyć okrężnie w formie lub np. przygotować małe kulki z ciasta wypełnionego marmoladą, a następnie wypełnić nimi formę. Ważne jest sklejenie ciasta tak, by nadzienie nie wypływało).

5) Wkładamy do nagrzanego na 120 stopni piekarnika, po 20 minutach podnosimy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 - 30 minut.

6) Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

2 komentarze:

  1. Jak składać to ciasto? Napisałaś, żeby rozwałkować i posmarować, ale co dalej? Na zdjęciu wygląda trochę bardziej skomplikowanie, niż zwykły placek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudio,
      dziękuję za uwagę. Zaraz poprawię zapis.

      Jedna możliwość to zawinięcie, jak zwykłą roladę i układanie spiralnie w okrągłej formie.
      Inna opcja to zrobienie paru małych rolad, zawinięcie ich w małe ślimaki i ułożenie w formie.
      (w takim przypadku ważne jest by ciasto było możliwie najcieńsze).

      Pozdrawiam
      Lola

      Usuń