poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pierniczki, przepis.

W tym roku spóźniłam się z przygotowaniem ulubionych pierników, które składają się (prawie) z samego miodu, przypraw korzennych i miodu. Są pyszne, ale ciasto na nie należy przygotować pod koniec października, by leżakowało. Same pierniki piecze się pod koniec listopada by do Świąt zdążyły zmięknąć.
Na szczęście są piernikowe receptury dla spóźnialskich! Łatwe, umożliwiające zrobienie pierników w dość krótkim jak na ten rodzaj wypieków czasie, i pozwalające na cieszenie się piernym smakiem od razu po upieczeniu.


Te pierniki są w typie chrupiących, a nie miękkich, tak jak np. "katarzynki". Użyłam mąki orkiszowej i żytniej, bo tak jest zdrowiej. Przypuszczam, że użycie samej mąki pszennej też da dobry efekt.

200 g mąki (pszennej)

100 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej chlebowej
2 jajka
13 g cukru pudru
pół kostki masła (100 g)
2/3 szklanki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mieszanki: cynamon, imbir, pieprz, goździki, kardamon (utłuczone w moździerzu lub zmielone na proszek) lub gotowej przyprawy do piernika


1. Trzy rodzaje mąki, cukier puder i kakao mieszamy (ja mieszałam wszystko na stolnicy).


2. Rozpuszczamy powoli masło, dodajemy do niego miód (jeśli miód jest skrystalizowany powoli podgrzewamy go aż się rozpuści). Masło nie może się zagotować! Wystarczy temperatura ok. 40 - 50 stopni by wszystko się ładnie stopiło i połączyło.

3. Do masła z miodem dodajemy przyprawy.

4. Do produktów sypkich dodajemy całe jajka oraz roztopiony tłuszcz z miodem i przyprawami. Ugniatamy ciasto.

5. Wałkujemy, wycinamy kształty, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
Pieczemy ok 5 - 8 minut (zależnie od wielkości i grubości pierników).


P.S. piękny biały lukier to jedno kurze białko utarte z cukrem pudrem (ilość cukru pudru uzależniona jest od wielkości białka. Ja zużyłam jedną szklankę cukru pudru). Ważne jest długie ucieranie cukru, robiłam to w kamiennym moździerzu. Jeśli utrzemy wszystko mikserem, lukier będzie napowietrzony, a tego należy unikać. Lukier jest dość gęsty, dzięki temu wzory nie rozlewają się.

5 komentarzy:

  1. Piekne pierniczki, z pewnoscia spodobalyby sie moim dzieciom. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Czym rozprowadzasz lukier na pierniczkach? Wygladają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lukru używam papierowych rożków lub strzykawki.
      Dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam

      Usuń