poniedziałek, 10 grudnia 2012

Muffiny kakaowe, przepis.

Moim zdaniem muffiny to jedne z tych ciastek, które mogą być mniej lub bardziej puszyste lub wyrośnięte, ale zawsze się udają.

Wiem, że bez jajek, mąki, tłuszczu, proszku do pieczenia i czegoś płynnego muffinkowe ciasto chyba się nie uda (ale jeszcze nie próbowałam wersji bez któregoś z tych składników). Ich proporcje oraz pozostałe dodatki zmieniają się dość często. Chyba tylko za pierwszym razem korzystałam z przepisu przetestowanego przez moją mamę, kolejne bazowały na nim, ale zawsze były nieco zmodyfikowane.



Odkąd obiecałam sobie notować, to co robię (składniki i proporcje), mogę podzielić się tymi przepisami z Tobą



Muffiny mocno kakaowe:

225 g mąki pszennej
4 duże kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko kopiaste)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
400 g jogurtu (jeden duży kubek)
150 g cukru muscovado
1/3 szklanki oleju
4 łyżki rumu

200 stopni Celsjusza
ok. 10 - 15 minut


1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

2. Do mieszanki wbijamy całe jajka, dolewamy olej, jogurt.

3. Całość mieszamy (łyżką).Na koniec dodajemy rum.

Do połowy ciasta dodałam także czekoladowe kropelki.
Do przygotowanych foremek na muffiny nakładamy ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 10 – 15 minut – zaleznie od wielkości babeczek. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Jeśli się przykleja – muffiny trzeba jeszcze troche piec.

1 komentarz:

  1. Fajne posypki, jakie to? I jaki krem?
    Pzdr.
    J.

    OdpowiedzUsuń