poniedziałek, 3 grudnia 2012

Dobra kawa na dzień dobry!

Prosty przepis na szybką kawę.




2/3 szklanki gorącej i mocnej kawy z ekspresu (rozpuszczalnej),
cukier trzcinowy,
kardamon, cynamon,
mleko.

1. Cukier trzcinowy (dwie pełne łyżeczki)  mieszamy z 1/2 łyżeczki kardamonu i szczyptą cynamonu.

2.  Spieniamy mleko w ekspresie lub podgrzewamy mleko w garnku (trzeba uważać, by nie wykipiało).

3. Zalewamy mieszankę przypraw i cukru gorącą kawą, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru.

4. Dolewamy gorącego mleka (jeśli mleko było podgrzewane w garnku, najlepiej zdjąć je z kuchenki jak tylko pojawi się pianka i mleko zacznie się podnosić i od razu wlać je do kawy).

Na górze kawy utrzymała się pianka z mleka, którą posypałam startą czekoladą.


4 komentarze: