niedziela, 4 listopada 2012

Tort czekoladowy z malinami i miętą, przepis.

To chyba jeden z takich tortów/ deserów który jest prosty do wykonania, choć wydawać by się mogło, że zrobienie go, do łatwych nie należy. Najwięcej czasu, ok. 4 godziny,  potrzebne jest do schłodzenia gotowego tortu. Samo przygotowanie jest mniej czasochłonne. 

W smaku jest mocno czekoladowy, a lekko kwaśne maliny i mięta, dodają mu charakteru.

  tort, czekolada, maliny, mięta, przepis, deser 

Do przygotowania go potrzebujemy (forma o średnicy 17 cm):

pół porcji ciasta kruchego (przepis)
250 ml zimnej śmietany kremówki 36%
250 g posiekanej gorzkiej czekolady (60 - 70 % kakao)
300 - 350 g świeżych malin
liście mięty (pocięte)

tort, czekolada, maliny, mięta, przepis, deser

1. Nagrać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
2. Dno formy wylepić ciastem, ciasto nakłuć widelcem.
3. Ciasto wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut (aż będzie lekko przyrumienione). Kiedy już będzie upieczone - studzimy (nie wyjmujemy z formy).
4. Posiekaną czekoladę roztapiamy*.
5. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem (w tym czasie roztopiona czekolada nieco ostygnie).
6. Powoli wlewamy roztopioną czekoladę do ubitej śmietany (miksujemy na wolnych obrotach).
7. Na wystudzonym cieście układamy maliny i posypujemy je pociętymi listkami mięty.
8. Czekoladową masę wylewamy na poukładane na cieście maliny i miętę.
9. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 - 4 godziny.

 
tort, czekolada, maliny, mięta, przepis, deser


* czekoladę najłatwiej rozpuszcza się na parze. W metalowym garnku/ misce umieszczamy posiekaną czekoladę. Naczynie ustawiamy na większym garnku w którym gotuje się woda. Czekoladę mieszamy, gorąca para ją rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz