środa, 28 listopada 2012

Sernik dyniowy na chrupiącym imbirowym spodzie.

Ten sernik powstał trochę pod przymusem. Od pewnego czasu zastanawiałam się co zrobić z dynią, która ostała się jeszcze z październikowych zakupów. Zupa już była, tarta z dynią także. Sposobów wykorzystania dyni jest całe mnóstwo, ale większość z nich mnie nie przekonywała. Dopóki nie trafiłam na zdjęcia pomarańczowo żółtych serników z dynią. Przeczytałam parę przepisów, zestawiłam je z domowymi przepisami na ulubione serniki i w efekcie otrzymałam sernik dyniowy na imbirowym spodzie :-)


Ten sernik nie należy do bardzo słodkich, więc jeśli lubisz krzepiącą słodycz, proponuję polać ciasto syropem klonowym, miodem lub ulubionym słodkim sosem. Sernik jest najlepszy po schłodzeniu.

Wykonanie go jest dość proste. Przygotowanie składników to ok. 40 min - tyle czasu zajmie pieczenie dyni. Upieczenie ciasta zajmuje ok. półtorej godziny, studzenie i chłodzenie - na to najlepiej przeznaczyć noc.

Składniki na spód ciasta:
herbatniki (użyłam ok 100 g herbatników "holenderskich" oraz 200 g ciastek imbirowych),
100 - 120 g masła

Składniki na masę sernikowo-dyniową:
1 kg białego sera (trzykrotnie zmielony lub twaróg, który należy zmielić samodzielnie),
1 1/2 szklanki puree z dyni
5 jajek,
2/3 szklanki cukru (użyłam brązowego),
1/2 szklanki śmietany(użyłam 12%),
1/3 szklanki mąki pszennej,
1/3 łyżeczki soli,
imbir
cynamon
kardamon
szafran lub kurkuma


1) Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni), pieczemy 30 - 40 minut, aż będzie miękka. Ważne by dynia się nie przypaliła. Upieczoną dynię rozgniatamy i studzimy.

2) Herbatniki i/lub ciastka imbirowe rozgniatamy na proszek. Zalewamy roztopionym masłem, mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy (najłatwiej to zrobić dłonią).

3) Miksujemy całe jajka z cukrem.

4) W dużej misce/ garnku mieszamy zmielony ser + wymieszane jajka z cukrem. Dodajemy puree z dyni. Miksujemy na gładką masę.

5) Do serowo dyniowej masy dodajemy śmietanę, mąkę, sól i przyprawy (do smaku). 

6) Wymieszaną masę wylewamy na herbatnikowy spód.

7) Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy ok. 90 minut. Sernik powinien się ściąć oraz lekko przyrumienić.


8) Studzimy upieczone ciasto, potem wstawiamy do lodówki.

3 komentarze:

  1. z syropem smakuje świetnie! zupełnie inaczej niż w wersji bez polewy. polecam bo warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej średnicy jest tortownica?
    Ciasto wygląda pysznie :) mam zamiar je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń