sobota, 3 listopada 2012

Kaffir.

Lima Kaffir, znana także pod nazwą Papeda, Kaffir lub Skrzydła Anioła. To ostatnie określenie związane jest z kształtem liści tej rośliny z rodziny lim, które są jakby podwójne i niektórym przypominają skrzydła anioła. Lima Kaffir jest uprawiana na południu i południowym wschodzie Azji.

Zdjęcie ze strony http://www.luxury-thailand-travel.com/kaffir-lime.html

Nieduże (do 7 cm) zielone owoce o charakterystycznej, mocno pomarszczonej skórce i gorzkim smaku są wykorzystywane w kuchni. Ich skórka jest jednym ze składników pasty curry.

Zdjęcie ze strony http://www.luxury-thailand-travel.com/kaffir-lime.html
Liście kaffir używane są jako przyprawa, głównie w kuchni tajskiej i indonezyjskiej (świeże lub suszone, które są używane tak jak liście laurowe). Mają intensywny, orzeźwiający smak, więc wystarczy jeden - dwa liście by doprawić np. zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz