środa, 24 października 2012

Dyniowa zupa-krem, przepis.

Jakoś tak się składa, że nigdy nie kupuję dyni na wagę, zawsze wybieram całą dynię, a dopiero potem zastanawiam się co z niej zrobię. Tak było i tym razem – kupiłam dynię do zdjęcia, a dopiero po obfotografowaniu jej zaczęłam się zastanawiać jak ją mogę przyrządzić. Nie mam wagi, więc od razu odrzucam dania w których konkretna ilość produktu ma duże znaczenie. Wybieram te, w których sprawdza się miarka „na oko” lub „tyle ile lubisz”.
Dziś przepis na łatwą zupę-krem.


 
Składniki:
- pół małej obranej i pokrojonej w kostkę dyni (ok. ¾ kg)
- 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 cebula
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- kumin rzymski
- curry
- sól
- pieprz

- olej do smażenia

1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
2. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj czosnek i smaż ok. 1 minuty (najlepiej smażyć w garnku w którym będzie gotowana zupa).
3. Dodaj dynię i ziemniaki do podsmażenia.
4. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, kumin (szczyptę), curry (płaską łyżeczkę))
5. Zalej wszystko bulionem i gotuj tak długo, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
6. Całość zmiksuj i dopraw do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz