niedziela, 28 października 2012

Tarta z dynią i prażonymi migdałami.

Kolejny raz nie mogłam się oprzeć pięknym dyniom wystawionym przed sklepem. Wybrałam dwa niewielkie okazy z których jeden został już napoczęty( do wypełnienia tarty), a drugi malowniczy okaz wciąż jeszcze cieszy oczy.

Tarta którą dziś zrobiłam jest prosta, ale nie należy do tych, które można przygotować w 40 minut. Przygotowanie dyni do ciasta wymaga ok 20 minut + pieczenie ok. 40 minut.



 Do przygotowania tarty potrzebujemy:

kruche ciasto na tartę (przepis)
300 g obranej dyni bez pestek (ilość zależy od preferencji, zużyłam ok. 1/2 kg dyni)
100 g masła
150 g cukru
2/3 szklanki migdałów (bez skórki)
kandyzowaną skórkę z pomarańczy
1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka 


1. Dynię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) i gotujemy na parze przez ok. 10 - 15 minut (aż trochę zmięknie. Ja gotowałam dynię na parze w szybkowarze przez 3 minuty).
2. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier.
3. Dynię przekładamy na patelnię, dodajemy skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy (by kawałki dyni sie nie rozpadły) i gotujemy tak długo, aż masło, cukier i skórka pomarańczowa utworzą gęsty sos.
4. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
5. Siekamy migdały na drobne kawałki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy.
6. Formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, nakłuwamy widelcem (1/4 ciasta zostawiamy do ozdoby).
7. Na ciasto wykładamy dynię, posypujemy prażonymi migdałami.
8. Pozostała część kruchego ciasta wykładamy na wierzch tarty, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
9. Pieczemy ok. 40 minut.  


 Z resztki kruchego ciasta zrobiłam pająka.


3 komentarze:

  1. dziś kupiłam dynię, też nie mogłam się oprzeć bo tak pięknie wyglądała, w czasie weekendu spróbuję upiec taką tartę :-) a jaki przepis na kruche ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis tutaj -> http://www.patelniapoglowie.pl/2011/06/kruche-ciasto-na-tarte-przepis.html

    P.S. zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta, część wykorzystuję od razu, część czeka na swoją kolej w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta zrobiona!!! obróbka dynii nie należy do łatwych zadań, bo jest twarda i ciężko się obiera, ale udało się, zrobiłam z cynamonem bo nie miałam kadyzowanej pomarańczy i wyszła bardzo dobra, dodałam troszkę kwasku cytrynowego i wszyscy stwierdzili, że smakuje jak jabłecznik :-))

    OdpowiedzUsuń