niedziela, 28 października 2012

Kawa z syropem, likierem i śmietanką.

Czekolada, kawa, alkohol - jeśli jesteś miłośnikiem tych trzech używek, to poniższa mieszanka jest dla Ciebie :-) Jeśli lubisz tylko niektóre z nich - warto spróbować tego napoju i przekonać się jaki jest dobry (w zależności od tego co lubisz, możesz zmienić proporcje).


kawa, syrop klonowy, likier czekoladowy, śmietanka

Przepis na dwie kawy:

400 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
2 kieliszki likieru czekoladowego (lub kakaowego)
4 łyżki syropu klonowego
śmietana kremówka (36 %)
czekolada



1. Wymieszaj kawę z syropem klonowym.
2. Nalej kawę do dwóch żaroodpornych szklanek.
3. Powoli wlej likier czekoladowy (najlepiej po łyżeczce, wtedy utworzy się warstwa likieru).
4. Na górę nalej śmietankę (powolne wlewanie po łyżeczce pozwoli na utworzenie kolejnej warstwy).
5. Posyp startą czekoladą.



1 komentarz: