środa, 31 października 2012

Grog herbaciany - idealny na chłodny wieczór, przepis.

Kolejne pochmurne i ciemne popołudnie, a ja mam wrażenie, że to już wieczór. Wciąż jeszcze nie przyzwyczaiłam się do tego, że, po zmianie czasu, wracam do domu kiedy jest już całkiem ciemno. Jest wiele minusów takiego stanu rzeczy, ale ja, jak zwykle, staram się znaleźć jak najwięcej plusów. Jednym z nich jest możliwość bezkarnego picia rozgrzewających napojów :-) Letnie miesiące ewidentnie nie sprzyjają korzennym smakom, gęstym konsystencjom i rozgrzewającej mocy napitków. Dopiero jesienią i zimą można sobie pofolgować :-)





Moja dzisiejsza rozgrzewka to gorący grog na bazie herbaty. Do jego przygotowania potrzebne są:

dwie szklanki mocnej czarnej herbaty
alkohol (ciemny rum, koniak, wódka, miód pitny, itp)
ciemny cukier trzcinowy (ew. zwykły)
całe goździki (12 sztuk)
kardamon (szczypta)
cytryna (wymyta lub/i sparzona)

1.Gorącą herbatę wlewamy do garnka.
2. Do herbaty dosypujemy cukier,kardamon, skórkę z cytryny oraz goździki.
3. Mieszankę podgrzewamy przez ok 5 minut (nie doprowadzamy do zagotowania).
4. Odstawiamy na kolejne 5 minut i ponownie podgrzewamy.
5. Do gorącej mieszanki dolewamy alkohol (ok. 30 - 50 ml. Ilość zależy od tego czy napój ma być bardzo rozgrzewający czy nie), mieszamy i nalewamy do szklanek.
6. Szklankę dekorujemy plasterkiem cytryny i/lub skórką cytrynową.


3 komentarze:

  1. uwielbiam herbaciane rozgrzewanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też za nim przepadam. Jest skuteczne i prosto je przyrządzić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę wypróbować, idą chłodne wieczory więc będzie okazja :-))

    OdpowiedzUsuń