wtorek, 30 października 2012

Dyniowo-kokosowa zupa-krem, przepis.

Chodzi za mną zupa. Wiem, że brzmi to niedorzecznie, ale tak właśnie jest. Zjadłabym jakąś ciekawą w smaku zupę. Zamiast szukać jej w restauracjach (co zapewne szybciej przywiodło by mnie do celu), postanowiłam ją zrobić, nie korzystając przy tym z gotowych wzorów...



Do przygotowania tej zupy-kremu potrzebne są:

dynia (ok. 1 kg) - obrana i pokrojona w kostkę
2 duże ziemniaki (użyłam czerwonych, ale mogą być także inne rodzaje) - obrane i pokrojone w kostkę
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/2 l bulionu warzywnego
pasta curry (zużyłam jedną dużą łyżkę, ale najlepiej dodawać jej wg. uznania)
kmin rzymski - 1 łyżeczka ziaren
kardamon - 6 ziaren 
kolendra - łyżeczka ziaren
gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
pieprz, sól - do smaku

olej z orzechów laskowych
listki świeżej kolendry


1. Dynię i ziemniaki ugotuj na parze, aż będą miękkie.
2. Mleko kokosowe wymieszaj z bulionem i podgrzej.
3. Ziarna kardamonu, kolendry i połowę ziaren kminu rzymskiego utłucz w moździerzu lub zmiksuj na proszek.
4. Do gorącego bulionu z mlekiem kokosowym dodaj ugotowane warzywa.
5. Do bulgoczącej mieszanki wsyp wszystkie przyprawy, dodaj pastę curry.
6. Zagotuj i zmiksuj na krem. 
Dyniowo kokosowa zupa-krem jest gotowa!




Podałam ją z posiekanymi listkami świeżej kolendry, skropioną olejem z orzechów laskowych. Jest bardzo dobra i rozgrzewająca, ale to jeszcze nie jest ten smak, którego szukałam. Jak tylko odkryję czego w niej brakuje, od razu wprowadzę modyfikację do tego przepisu :-)


3 komentarze:

  1. wygląda pięknie, dynię już kupiłam ale nie wiem czy się odważę zrobić taką zupę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam odważyć się i spróbować :-)
    (będę trzymać kciuki).

    P.S. Dziś kupiłam kolejną dynię, którą zabieram na przedłużony weekend. Tym razem dyniowo-kokosową zupę zrobię dla rodziny (mam nadzieję, że będą zadowoleni) :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kusi mnie jeszcze zrobienie tarty dyniowej :-))) bo ja słodkie uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń