sobota, 6 października 2012

Ciasto dyniowe z bakaliami

Z sesji "Babie lato" została dynia. Nie miałam zbytniej inwencji na dania, więc wybrałam najprostsze ze sposobów jej użycia: ciasto i zupa. Dzięki temu, na sobotnie drugie śniadanie mieliśmy ciepłą i pachnącą babkę dyniową. Przepis poniżej :-)

babka dyniowa, przepis


1 szklanka zmiksowanej dyni (powinno się upiec dynię w piekarniku aż będzie miękka, a potem ją zmiksować. Ponieważ nie miałam czasu na pieczenie i miksowanie, obrałam dynię ze skórki, pokroiłam w małe kawałki i zmiksowałam)

2 całe jajka
50 g stopionego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g mąki pszenne
150 g drobnego cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
rodzynki

1. Zmiksowaną dynię, jajka i masło mieszamy.
2. Do mieszanki dodajemy wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda). Jeśli ciasto jest rzadkie dosypujemy trochę mąki.
3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
3. Formę do babki (z kominkiem) smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
4. Dodajemy do ciasta rodzynki, mieszamy i wlewamy do formy.
5. Pieczemy ok. 50 - 70 minut (należy sprawdzić czy włożony w ciasto patyczek jest suchy. jeśli tak - ciasto jest upieczone).


ciasto dyniowe z rodzynkami, przepis, babka dyniowa

Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą. Pysznie smakuje z nieco kwaśnymi konfiturami.

ciasto dyniowe z rodzynkami, przepis, babka dyniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz