wtorek, 18 września 2012

Łosoś w sosie koperkowym.

Mało czasu, za mało...
Za mało na przygotowanie dwudaniowego obiadu.



Dlatego poniżej podaję przepis na dość szybkie danie.

4 -6 plastrów łososia
łyżeczka soli
łyżka cukru
posiekany koperek (użyłam połowę dość dużej natki)
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
oliwa z oliwek
musztarda (najlepiej sarepska lub miodowa)

1. Z soli, cukru, oliwy, pieprzu i koperku robię marynatę (oliwy tyle, by cała mieszanka była gęsta i płynna jak roztopiona czekolada. Pieprzu - ok. 1/4 łyżeczki).

2. Łososia dokładnie smaruję marynatą i układam w głębokim talerzu/ misce. Odstawiam na ok. 10 minut.

3. W tym czasie nastawiam temperaturę w piekarniku na 180 stopni.

4. Kiedy 10 minut minęło, zawijam rybę w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na ok. 15 minut.

5. Pozostałą marynatę wykorzystuję do zrobienia sosu. Do tego co pozostało dodaję łyżkę musztardy, trochę oliwy (by uzyskać konsystencję sosu), pieprz i sól - do smaku, jeśli to konieczne.

6. Po 15 minutach pieczenia łosoś powinien być w sam raz (najlepiej sprawdzić, bo dużo zależy od grubości plastrów ryby). Pozostaje już tylko użycie sosu i zjedzenie.


P.S. Tak zamarynowanego łososia można także grillować lub usmażyć w głębokim tłuszczu (mieszanka masła i oliwy). Wszystkie wersje są bardzo dobre!

1 komentarz:

  1. to był chyba łoś, ale smakował genialnie ;) takie proste danie - przygotowanie 30 minut - smakuje genialnie! w sam raz dla kogoś kto nie ma czasu na długie gotowanie po powrocie z pracy.

    OdpowiedzUsuń