czwartek, 13 września 2012

Ciasto drożdżowe dla każdego.

Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z długim wyrabianiem. Jeśli za krótko ciasto się ubija, to nie będzie ładnie wyrośnięte. Wiem coś o tym, bo parę razy moje drożdżówki nie były takie jak być powinny (delikatnie mówiąc). Po prostu zawsze brakuje mi cierpliwości do długiego ubijania ciast.

Ten przepis dostałam od mamy, ciasto nie wymaga dużych umiejętności. Długie wyrabianie ciasta nie jest konieczne. Wystarczy wszystko wymieszać i uzbroić się w cierpliwość.





 Ciasto drożdżowe:

1 kg mąki  najlepiej tortowej,
10 dkg drożdży (wcześniej wyjąć z lodówki),
1 szklanka cukru (jeśli lubisz słodkie drożdżówki użyj 1,5 szklanki cukru)
1 szklanka ciepłego mleka,
1 szklanka oleju,
6 jajek (wcześniej wyjąć z lodówki)
wanilia (może być ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy),
szczypta kurkumy lub szafranu,
sól - na czubku łyżeczki,

skórka pomarańczowa, rodzynki

Ciasto na zdjęciach robiłam z połowy ilości podanych w przepisie.




1. Do miski (garnka większego) kruszę drożdże i dosypuję cukier. Mieszam,aż drożdże zrobią się rzadkie.
2. Wszystkie składniki dodaję (kolejność wg uznania). 
3. Pomieszać składniki, można trochę wyrobić tak, jak tradycyjnie ciasto drożdżowe. 
4. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (ok. 3 godziny).
5. Od czasu do czasu przemieszać, żeby opadło, bo i tak jeszcze urośnie.



6. 2 blachy natłuścić (masło) i oprószyć mąką.
7. Po 3 godzinach wyłożyć na 2 blachy, do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut).

W tym czasie można zrobić kruszonkę i/lub wyłożyć na górę ciasta owoce, albo marmoladę (jeśli twarda, to wcześniej rozrzedzam), albo masę makową lub serową i na to kruszonkę lub samą kruszonkę (wtedy dodaję do połowy kokos i do drugiej połowy kakao) i układam w szachownicę).

8.Wkładam do piekarnika 160 stopni C i po około 10-15 minutach podnoszę do 180 stopni, ale wszystko zależy od piekarnika.


9. Ciasto piecze się około 40-60 min.- wszystko zależy od piekarnika i upodobania do spieczonego bądź jasnego ciasta. Dobrze sprawdzić patyczkiem, czy nie jest surowe.

 


 13. Można posypać cukrem pudrem, bądź polukrować, ale to też zależy od upodobania do słodkości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz