niedziela, 17 lipca 2011

Kruche ciasto na tartę, przepis

Kruche ciasto na tarty jest mniej delikatne od wersji podstawowej, jest za to bardziej chrupiące. Zależnie od dodatków może być słodkie lub wytrawne.

250 g mąki
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę (jeśli nie mamy sitka, wystarczy napowietrzyć ją np. widelcem).
2. Do mąki dodajemy cukier, sól i masło. Całość siekamy.
3. Dodajemy jajko i wodę (najlepiej zrobić krater, wtedy płynne składniki nie rozleją się).
4. Łączymy składniki (najpierw nożem, potem ugniatamy dłońmi).
5. Z gotowej masy tworzymy kulę, obsypujemy mąką, owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Kruche ciasto możemy przechowywać w lodówce przez tydzień (jeśli jest zamknięte w hermetycznym pojemniku), zamrożone możemy przechowywać  przez 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz